Bandenspanningscontrolelampje brandt?

01-07-2023 14:19
Bandenspanningscontrolelampje brandt?-2023-07-01 14:19:22

Wat te doen als het bandenspanningscontrolelampje brandt?

Moderne auto's zijn tegenwoordig uitgerust met geavanceerde bandenspanningscontrolesystemen, ook wel bekend als TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Bij JARO Automotive willen we ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over hoe je moet handelen wanneer het bandenspanningscontrolelampje gaat branden. Lees verder voor meer informatie.

Wat doet het systeem?

Het bandenspanningscontrolesysteem is ontworpen om jou als bestuurder te waarschuwen wanneer een of meer banden een te lage spanning hebben. Een juiste bandenspanning is essentieel voor je veiligheid, omdat te zachte banden bijvoorbeeld een langere remweg veroorzaken. Daarnaast bevordert de juiste bandenspanning de levensduur van de banden en optimaliseert het brandstofverbruik.

Wanneer gaat het lampje branden?

Het controlelampje gaat branden wanneer een of meer banden een te lage spanning hebben. In elk wiel bevindt zich een sensor die de luchtdruk in de band meet. De luchtdruk wordt gemeten in bar, waarbij een gemiddelde band ongeveer 2,5 bar nodig heeft. Wanneer er een kleine hoeveelheid luchtdruk uit de band ontsnapt, zal het lampje gaan branden om je te waarschuwen.

 

De meest voorkomende oorzaken zijn onder andere:

  • Buitentemperatuur: Bij koudere temperaturen, zoals tijdens koude nachten, neemt de luchtdruk in de band af. Dit kan resulteren in een afname van 0,2 bar per 10 graden.
  • Langzame lekkage: Banden verliezen geleidelijk aan luchtdruk, zelfs zonder duidelijke schade. Het is daarom raadzaam om regelmatig de bandenspanning te controleren.
  • Lekke band: Als één van je banden een lagere druk heeft dan de andere banden, kan er sprake zijn van een lek. 

Wat moet je doen als het lampje brandt?

Controleer de bandenspanning en pomp de banden op indien nodig. Je kunt ook bij ons langsrijden om je bandenspanning te laten controleren. Is één van je banden erg zacht of zelfs leeg? Ga dan niet verder rijden, maar bel direct de pechhulp voor assistentie.